Zgradba male hišne čistilne naprave
Čistilne naprave Greznice

Male čistilne naprave za posamične hiše

Dejstvo je, da bodo morali vsi, ki prebivajo v hišah, do katerih ni speljano kanalizacijsko omrežje, do konca leta 2021 postaviti malo čistilno napravo. Zaradi tehnologije, ki deluje s pomočjo mikroorganizmov, taki napravi rečemo tudi biološka čistilna naprava. Pri nakupu male hišne čistilne naprave morate biti zelo previdni, saj je na trgu pestra ponudba naprav. Niso pa vse tako kvalitetne, kot bi morale biti oziroma učinkovite. Prav tako morate upoštevati razmere, v katerih živite in se na podlagi tega odločiti za ustrezno malo hišno čistilno napravo.

Izbira pravilne velikosti male čistilne naprave je zelo pomembna. Pri tem je treba upoštevati število oseb, ki živi v gospodinjstvu. Večje kot je to število, zmogljivejša mora biti naprava. Čistilna naprava brez elektrike ne sme delovati. Treba ji je zagotavljati stalen dotok električne energije. Le tako bodo lahko vsi procesi v njej nemoteno delovati. Sicer lahko pride do okvar. Prepoznamo jih pri značilnem smradu, ki naznanja, da z napravo ni vse v redu.

Zgradba čistilne napraveMala čistilna naprava je dobra alternativa greznici zato, ker greznica ne omogoča učinkovitega prečiščevanja odpadnih voda. Prav zato naj bi se njeno rabo do konca leta 2021 opustilo in se jo nadomestilo z okolju prijaznejšo rešitvijo. Smiselno je, da se pred nakupom naprave posvetujete s strokovnjakom. Biološke čistilne naprave so namreč precejšnja investicija, ki naj bi bila zato skrbno izbrana.