Ležišča
Postelje Vzmetnice

Lateks ležišče

Evolucijska ohranjenost spanja med vsemi vrstami živih bitij kaže na to, da ima spanec zelo pomembno vlogo. Najnovejša odkritja pa kažejo celo na to, da naj bi spanje pospešilo čiščenje odpadnih produktov iz naših možganov. Poleg tega si med spanjem človeško telo spočije in si nabere novih moči, ki jih bo potrebovalo naslednji dan. Poleg tega se tkiva v telesu med spancem regenerirajo, dober spanec pa tako vodi v zamnjšane poškodbe ter boljše zdravje naše hrbtenice in okostja. Za dober in trden spanec pa nujno potrebujemo kakovostno ležišče, ki našemu telesu nudi zadosti opore.

Ležišča

Lateks ležišča se lahko pohvalijo z veliko različnimi prednostmi

Dan danes so na tržišču izjemno popularna lateks ležišča. Kot že samo ime pove so lateks ležišča narejena iz lateksa. Gre za naravni material, ki se pridobiva iz dreves kavčukovca. Sok, ki pri obrezovanju dreves nastane, se pošlje v nadaljno predelavo, iz njega pa v posebnih postopkih izdelajo lateks. Ena izmed glavnih lastnosti lateksa je njegova elastičnost. Poleg tega je lateks izjemno negostopljuben tudi do pršic ter tako predstavlja idealno ležišče tudi za astmatike in alergike.

Lateks ležišča, ki so na trgu se razlikjejo po vsebnosti kavčukovca ter po načinu izdelave. V praksi lahko ločimo dva načina proizvodnje lateksa; to sta kalupirani lateks in lateks, ki se peni v tunelih in nato obdeluje s posebnimi žagami. Za kakovostnejšega velja kalupirani lateks. Prednost kalupiranega lateksa je predvsem v dolgi življenjski dobi izdelka in preprečevanju posedanja ležišča. Z žaganjem se namreč odpirajo zračne pore, ki sicer ohranjajo obliko ležišča. Z odpiranjem por pa se jedro sčasoma začne sesedati.

Lateks ležišča se navadno izdelujejo po meri ter so tako prilagojena vsakemu posamezniku, kar je še posebej dobro, saj lahko tako ležišče prilagodimo velikosti in teži posameznika in s tem dosežemo idealno oporo hrbtenici, kar vodi v trden in globok spanec iz katerega se bomo zbujali spočiti in naspani. Mehka ležišča se priporočajo do 75 kg, trda od 75 do 95 kg in posebej trda nad 95 kg. Če kljub vsemu ne vesmo, kakšno ležišče je za nas najbolj primerno ali imamo posebne želje, se je pred nakupom lateks ležišča dobro posvetovati s strokovnjaki. Lateks ležišča so tržišče osvojila tudi zato, ker so večconska in zagotavljajo veliko mero udobja.

Kaj pa slabosti lateks ležišč – ali obstajajo tudi te in če, katere so?

Velja se vprašati tudi, ali imajo lateks ležišča tudi kakšno slabost. Odgovor je seveda pritrdilen. Lateks ležišča so težka in slabo vpijajo vlago, kar je posledica gostega osnovnega materiala. Težava je tudi v tem, da se lateks ležišča izdeluje z vlivanjem, kar ob straneh povzroča nastanek skorje, ki ne diha. Izdelovalci ležišč to skušajo, vsaj deloma, reševati tako, da integrirajo navpične zračne luknjice, ki nekoliko pomagajo pri zračenju oziroma sušenju ležišča.

Se je bolje odločiti za lateks ležišča ali za ležišča z vzmetmi?

Veliko ljudi se sprašuje ali je bolje izbrati ležišča, narejena iz lateksa ali ležišča z vzmetmi. V bistvu je to vprašanje, na katerega ne moramo podati enoznačnega odgora, saj je to odvisno od vsakega posameznika. Temu je tako, ker imamo ljudje popolnoma različne zahteve in želje, kadar pride do izbire ležišča. Izbira ležišča je zelo osebna. Nekaterim bodo bolj ustrezala lateks ležišča, drugim pa tista, ki imajo v jedrih vzmeti. Vseeno pa nasplošno velja, da so ležišča z vzmetmi nekoliko trša ter tako primerna za težje ljudi.

Če želimo primerjati lateks ležišča z ležišči z vzmetmi, moramo poznati tudi nekaj lastnosti vzmetnic. Jedra z vzmetmi v žepkih so običajno višja kot ležišča narejena iz lateksa in so prav tako consko obdelana, kar vodi v to, da se teža telesa porazdeli. Prednost ležišč je izjemna zračnost in dolga življenska doba. Težava takih ležišč pa se skriva v teži jedra.

Lateks ležišče

Ležišča z vzmetmi so bolj zračna, zato strokovnjaki lateks odsvetujejo ljudem, ki se med spanjem zelo potijo, saj bodo na ležiščih iz lateksa verjetno imeli še več problemov. Na drugi strani so ležišča z vzmetmi so najbolj hladen material in tako blagodejno vplivajo na težave s potenjem. Ker so ležišča z vzmeti trša se priporočajo tudi ljudjem, ki se soočajo s prekomerno telesno težo, saj jim običajno zagotavljajo boljši spanec. Na drugi strani je lateks veliko bolj prožen material, zato je ležanje na njem nekoliko bolj udobno.

Pri izbiri ležišča se moramo zavedati, da je najpomembneje, da se ležišče prilagaja našemu telsu. To pomeni, da mora biti tudi med obračanjem teža telesa ves čas enakomerno porazdeljena po ležišču. Na to, kakšen tip ležišča komu ustreza, vpliva predvsem konstitucija telesa, poleg tega pa tudi morebitne zdravstvene težave in seveda spalne navade. Prav zato je nujno, da pred nakupom ležišča ležišče nekje pogledamo, se nanj uležemo in tako ugotovimo, ali nam bo zares ustrezalo.