Kotna sedežna garnitura
Pohištvo Sedežne garniture

Sedežne garniture so dobavljive v raznih postavitvah, materialih, barvah

Sedežne garniture so vam na voljo v različnih postavitvah, ki so zaradi svojih specifičnih lastnosti namenjene prostorom različnih velikosti. Klasičen sestav sedežne garniture trosed, dvosed in fotelj, je namenjen prostornim dnevnim sobam, saj zavzame kar veliko prostora. Nekateri modeli teh sestavov imajo ergonomsko oblikovane sedalne površine, ki poskrbijo za pravilno držo pri sedenju in vam zagotavljajo prijetno počutje tudi pri dolgotrajnejšem sedenju. Tudi postavitev v obliki črke U zavzame veliko prostora zato ni smiselno razmišljati o tem, da bi jo postavili v majhno dnevno sobo. Ta sestav je skupek različnih elementov, ki skupaj tvorijo čudovito celoto. Običajno imajo sestavi v obliki črke U, dodan tudi tabure, ki vam lahko služi kot odlagalna mizica ali pa je element, ki spremeni vašo sedežno garnituro v zelo veliko ležišče. Takšne sedežne garniture so kot nalašč za poležavanje pred televizijo ali za počitek po napornem dnevu. Kotne sedežne garniture pa so vsestranske, saj so primerne za majhne in velike dnevne sobe. Zaradi modularnega sistema so zelo prilagodljive, saj lahko glede na vaše potrebe, posamezne elemente dodate ali odvzamete. Tako si lahko ustvarite sedežno garnituro popolnoma po vaših željah. Pri izbiri sedežne garniture morate posebno pozornost nameniti tudi izbiri materiala in barve. Najbolje prodajane so usnjene sedežne garniture in sedežne garniture iz mikrotkanine. Usnje je naravni material, ki je že od nekdaj simbol prestiža in elegance. Usnjena sedežna garnitura nudi udobje, hkrati pa je zelo lep dekorativni kos pohištva v vaši dnevni sobi. Z različnimi obdelavami je danes na voljo usnje v številnih teksturah in barvah, ki popestrijo vsak prostor. Vzdrževanje usnjene garniture ni zahtevno, zadostuje občasno čiščenje z vlažno krpo in periodično mazanje usnja z namenskimi produkti, ki ohranjajo njegov čudovit videz. Tudi sedežne garniture iz mikrotkanine so zelo estetske in enostavne za vzdrževanje. Na voljo so v različnih barvah in vzorcih. Njihova največja prednost je enostavno čiščenje, sploh v primeru, da imajo blazine odstranljive prevleke. Te lahko  operete sami, v pralnem stroju kar je zelo praktično.

Kotna sedežna garnitura

Kotne sedežne garniture imajo lahko tudi ležišče, ki pride prav v različnih situacijah

Kotne sedežne garniture so sestavljene iz različnih elementov, ki so fotelj, dvosed, trosed in kotni element. Če imate pogoste obiske ljudi, ki pri vas prespijo, ima lahko vaša kotna sedežna garnitura ležišče, ki je zelo praktično. Običajno je vgrajeno v ogrodje dvoseda ali troseda in je enostavno za postavitev. Ležišča so na voljo v dveh oblikah, lahko so vzmetena ali pa so narejena iz posebne pene. Katero ležišče boste izbrali, je odvisno od vaših preferenc. Poleg ležišča imajo lahko sedežne garniture tudi predal, ki je namenjen shranjevanju posteljnine ali drugih stvari. Je zelo praktičen, saj blazine in odeje pospravimo zelo hitro, še vedno pa ostanejo blizu, ko želimo posteljo spet na hitro postaviti. Poleg ležišča imajo kotne sedežne garniture lahko tudi druge funkcije. Nastavljiv naslon za glavo in noge pripomoreta k prijetnemu počitku, ki si ga zaslužite po delovnem dnevu. Nekateri modeli garnitur imajo ročno nastavitev naslonov, nekateri modeli pa nudijo električni pomik naslonov. Prijetno sprostitev nudi tudi masažna funkcija, ki jo nudijo nekatere sedežne garniture. Zagotavljajo najboljšo sprostitev in umiritev duha, ki si jo lahko zaželite v svoji dnevni sobi. Na tržišču najdete tudi sedežne garniture, ki imajo vgrajen avdio sistem s katerim si lahko predvajate pesem najljubšega popularnega izvajalca ali pa uživate ob zvokih pomirjujoče glasbe.

Long beach sedežna garnitura

Kotne sedežne garniture so na voljo v tipski izvedbi ali pa se odločite za izdelavo po meri

V primeru, da želite sedežno garnituro, ki bo ustrezala vsem vašim željam in potrebam, se boste morali odločiti za izdelavo po meri. Takšne sedežne garniture so unikatne, vašemu prostoru pa se optimalno prilegajo. Običajno celoten postopek poteka tako, da obiščete določen salon pohištva, kjer vam predstavijo svoj program sedežnih garnitur in njihove možne variacije. Ko se odločite za določen model, je potrebno določiti še velikost garniture in njeno postavitev. Izbiro sedežne garniture vam lahko svetovalci zelo olajšajo s pomočjo računalniškega 3D izrisa. Vse kar potrebujejo je tloris prostora in njegove točne mere. Vizualna predstavitev sedežne garniture je najboljša pomoč pri odločitvah glede velikosti, postavitve, materiala in barve vaše nove sedežne garniture. Ko je odločitev o izgledu vaše garniture dokončna, se lahko odda naročilo za izdelavo. Čas izdelave sedežne garniture po meri je različen in je odvisen od delovnega procesa proizvajalca. Ko je naročena sedežna garnitura izdelana, vam jo podjetje, pri katerem ste jo naročili običajno brezplačno dostavi na dom. V primeru, da sedežno garnituro potrebujete takoj, pa lahko izbirate med tipskimi modeli, ki jih imajo trgovine na zalogi. Nekatere trgovine s pohištvom so dobro založene, zato je izbira sedežnih garnitur na splošno kar velika. Obstaja tudi možnost nakupa razstavnih eksponatov, ki jih lahko dobite takoj. Prednost takšnega nakupa je, da artikel pred nakupom vidite in tudi preizkusite. Slaba stran takšnega nakupa pa je, da je izbira zelo omejena kar pomeni, da se morate za nakup odločiti zelo hitro, saj lahko v nasprotnem primeru hitro ostanete brez želene sedežne garniture.