Plinski kotli na trda goriva
Ogrevanje in hlajenje

Kotli na trda goriva

Najsodobnejši kotli na trda goriva se ponašajo z izjemnim energetskim izkoristkom

Kotli na trda goriva, kamor uvrščamo drva, brikete in premog, v številnih gospodinjstvih nadomeščajo naprave, namenjene ogrevanju s plinastimi in tekočimi gorivi. Zdi se torej, da se preteklost, ko se je za ogrevanje domov in sanitarne vode uporabljal pretežno les, ponovno vrača – in to ne brez razloga.

Plinski kotli na trda goriva

Kotli na trda goriva – ponovno odkrivanje nekdanjih načinov ogrevanja

Marsikomu se zdijo kotli na trda goriva zastarela izbira, neprimerna za sodobne življenjske navade. Vendar pa po drugi strani vse več ljudi ugotavlja, da današnji kotli na trda goriva nikakor niso identični tistim iz preteklosti. Številne nadgradnje so poskrbele, da so sodobni kotli za centralno ogrevanje na drva in druga trda goriva izjemno učinkoviti. Visok izkoristek pomeni tudi občutno znižanje stroškov in zagotavlja ekološki način ogrevanja. Poleg tega pa so moderni kotli na trda goriva tudi enostavni za upravljanje, zato lahko govorimo tudi o udobnem načinu ogrevanja, kar je bilo v preteklosti pogosto precej težavneje. Kotli na trda goriva tako po eni strani res pomenijo vračanje v preteklost, k tradiciji, a z namenom, da izkoristimo in nadgradimo zapuščino oziroma znanja naših prednikov ter tako dosežemo popoln spoj preteklosti in sodobnosti.

 

Občutno višja tudi varnost današnjih kotlov na trda goriva

Pogost argument nasprotnikov ogrevanja s trdimi gorivi je, da so kotli za centralno ogrevanje na drva oziroma trda goriva manj varni od drugih naprav za ogrevanje. Za sodobne kotle na trda goriva to nikakor ne velja, saj so dokazno izjemno varne naprave, za dodatno varnost pa poskrbi »TVS« oziroma termična varnostna skupina, ki ščiti kotel pred pregretjem. Moderni kotli za trda goriva so tako tudi vzdržljive naprave, ki jih je mogoče nemoteno uporabljati dolga leta, zato predstavljajo pametno investicijo.