Strehe
Strešna kritina

Streha za vsak objekt: ravne strehe postajajo vse bolj priljubljena rešitev

Streha je eden najpomembnejših elementov pri vsaki stavbi. Podobno kot na mnogih drugih področjih pa se tu »trendi« prav tako vseskozi spreminjajo. Medtem ko so bile še nedolgo tega ravne strehe značilne predvsem za večje objekte, npr. za poslovne ali večstanovanjske stavbe, pa postajajo danes vse bolj razširjene tudi pri klasičnih stanovanjskih hišah. Ponašajo se namreč s številnimi prednostmi, zaradi katerih so v mnogih primerih precej boljša izbira kot klasična streha. Seveda pa je treba pri tem vedeti, da se lahko konstrukcija ravne strehe precej razlikuje, posledično pa obstajajo razlike glede funkcionalnosti/življenjske dobe, lastnosti, (ne)zahtevnosti vzdrževanja in videza. Če se odločite za to opcijo, je torej pomembno, da že na začetku jasno izrazite, kakšna so vaša pričakovanja glede namembnosti, saj bo lahko posledično krovstvo zares v celoti prilagojeno vašim željam.

Izvedba ravne strehe

Kakšna streha je najboljša oz. kaj upoštevati pri odločitvi?

Eden najpomembnejših razlogov, zaradi katerih je krovstvo ravne strehe vse bolj iskana storitev, je nedvomno dejstvo, da s tem pridobimo kar nekaj dodatnega prostora. S tem je mišljen tako bivalni prostor v zgornjem nadstropju kot prostor na površini. Slednje seveda velja predvsem v primeru, da je to izvedba pohodne ravne strehe, saj so možne tudi nepohodne različice. Izvedba pohodne strehe omogoča, da si uredite prostor za sprostitev, druženje s prijatelji itn., poleg tega pa je možna ozelenitev, intenzivna ali ekstenzivna, oziroma ureditev površin za gojenje različne zelenjave. Ko razmišljate o tem, kakšna streha bi bila najprimernejša za objekt, ki ga načrtujete, pa vsekakor upoštevajte še morebitne ekstremnejše razmere oziroma okoljske dejavnike. Če gre na primer za stavbo na območju, kjer je močan veter pogost pojav, so običajno najboljša možnost prav ravne strehe, ki mnogo uspešneje kljubujejo vetru, neurjem ipd. Za večino pa je zagotovo zelo pomemben tudi estetski element. Dodatni razlog, zaradi katerega postaja konstrukcija ravne strehe deležna povečanega zanimanja, je zato nedvomno ta, da gre za izjemno moderno, vizualno privlačno arhitekturno rešitev pri stavbah vseh velikosti in namembnosti.

Konstrukcija ravne strehe zahteva zelo premišljeno načrtovanje

Da bi zmanjšali nevarnost za zamakanje, pri čemer imata ključno vlogo ustrezen naklon in dobra hidroizolacija, in poskrbeli za čim boljšo toplotno izolacijo, je seveda izredno pomembno, da se načrtovanje projekta zaupa ekipi izkušenih strokovnjakov, ki premorejo dovolj znanja, da so kos celo najzahtevnejšim projektom. Pravilno nizanje slojev in uporaba kvalitetnih materialov poskrbita za to, da bo streha zares funkcionalna, da ne bo prihajalo do težav pri vzdrževanju in da bo njena življenjska doba nadpovprečno dolga. Konstrukcija ravne strehe kljub navidezni preprostosti zajema kar nekaj različnih slojev. Vse se začne z nosilnim slojem, ki mu nato po vrsti sledijo naklonski beton, ločilni sloj, parna zapora, hidroizolacija, drenažni  sloj in končna zaščita. Vidimo torej, da je treba upoštevati natančno zaporedje plasti, da dosežemo optimalni učinek.

izdelava ravne strehe

Krovstvo ravne strehe poteka z uporabo različnih materialov

Ena izmed najpomembnejših dejavnosti, za katere smo specializirani v podjetju Šircelj izolacije, je prav krovstvo ravne strehe. Gre za področje, na katerem imamo dolgoletne izkušnje – s to dejavnostjo se namreč uspešno ukvarjamo že več kot 30 let. Svojim strankam ponujamo izbiro med različnimi materiali in znamkami kritin. Odločite se lahko za PVC-, TPO- ali EPDM- membrane ali pa za bitumensko kritino. Gre za materiale priznanih proizvajalcev kritin, kot so denimo Bauder, Firestone, Sikaplan, Sarnafil, Alkorplan, General Membrane, Renolit ipd., kar je jamstvo za izjemno trpežnost materialov oz. za njihovo odpornost na morebitne manj ugodne razmere. Niste povsem prepričani, kateri material izbrati? Brez skrbi, še preden sprejmete dokončno odločitev, vam bomo zelo natančno predstavili lastnosti posameznih materialov in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Na podlagi zanesljivih informacij se boste zagotovo mnogo lažje odločili, katera izmed možnih kritin bi bila najprimernejša za načrtovani objekt. Zgolj kakovostni materiali pa kljub vsemu ne bi bili dovolj, če ne bi bili kombinirani s profesionalno realizacijo projekta, za kar bomo poskrbeli v našem podjetju. Za delo, ki ga opravimo, nudimo garancijo, saj smo prepričani v kakovost naših storitev.

Profesionalna in hitra izvedba pohodne ravne strehe

Pri svojem delu se vedno dosledno držimo dogovorjenih rokov, obenem pa se v celoti prilagodimo potrebam naročnika. Zavedamo se namreč, da je vsak projekt nekoliko specifičen in da je treba za optimalne rezultate paziti na različne dejavnike. Prava izbira smo tako za tiste, ki vas zanima nepohodna različica, ki je praviloma nekoliko manj zahteven projekt, kot za vse, katerih želja je izvedba pohodne ravne strehe. Kot že omenjeno, vam slednja omogoča naknadno ozelenitev, ki je vsekakor izredno smiselna zaradi različnih razlogov. Rastlinje pripomore k estetskosti objekta, obenem pa ustvari nekakšno dodatno izolacijsko plast. Posledično bodo energijske izgube mnogo manjše, in sicer tako pri ogrevanju kot pri hlajenju prostorov v objektu – predvsem prostorov v najvišjem nadstropju, kjer bo lažje vzdrževati prijetno temperaturo vse dni v letu. Zaupajte nam, kakšna so vaša pričakovanja, in potrudili se bomo, da za vas poiščemo rešitev, ki bo zares v celoti naslovila vaše potrebe.