Klima
Klime Ogrevanje in hlajenje

Klima

Klimatska naprava oz. klima je naprava, ki nam v poletnih mesecih omogoča hlajenje, v zimskih pa velikokrat že tudi ogrevanje prostora. Pred nakupom klimatske naprave se moramo vprašati, kakšno klimatsko napravo si sploh želimo, saj lahko dan danes izbiramo med številnimi različnimi vrstami klimatskih naprav. V prvi vrsti obstajajo takšne, ki jih lahko prenašamo iz prostora v prostor (prenosne) in takšne, ki jih pritrdimo na steno (stenske). Za katero od navedenih se bomo odločili je seveda najbolj odvisno od potreb nas samih. Tako se velja za prenosno klimo odločiti predvsem, kadar najemamo ter jo bomo lahko po koncu najema odnesli s seboj.

Polnjenje klime

Pri nakupu klime moramo vedeti tudi, kako velik prostor bomo z napravo hladili oz. ogrevali. Od tega je odvisno, kako močno klimo sploh potrebujemo. Danes so vsi modeli klimatskih naprav na voljo v različnih močeh. Poleg same moči naprave pa je pomembna tudi njena varčnost. O varčnosti klime se lahko prepričamo že na sami etiketi izdelka.

Kaj je potrebno vedeti o delovanju klime in o njenem polnjenju?

Delovanje klima naprave je pravzaprav relativno preprosto. Klima je že v osnovi sestavljena iz dveh enot – notranje in zunanje. Zunanja enota klima odvzame zrak iz okolice. S tem zrakom pa hladi ob kompresiji segret utekočinjen hladilni plin, ta nato po ceveh potuje do uparilnika, ki se nahaja v notranji enoti, kjer preide v plinasto stanje. Pri vsem tem pa se mu temperatura močno zniža (koliko se bo temperatura znižala je odvisno predvsem od vrste hladilnega plina in tlaka). Notranja enota klimatske naprave odvzema zrak iz prostora, ga ohladi, mu odvzame vlago in ga izpiha nazaj v prostor. Hladilni plin ponovno potuje v kompresor, ki je skrit v zunanjem delu klime in cikel se neprestano ponavlja, prostor pa lahko tako učinkovito hladimo. Če želimo prostore s klimo ogrevati, je postopek ravno obraten.

Kako poteka ogrevanje s klimo in kdaj je le-to priporočljivo?

Dan danes pa je večina klim že takšnih, da nam lahko služijo tudi pri ogrevanju prostora. Pri ogrevanju s klimo se cikel obrne – notranja enota klime tako greje, zunanja enota pa zrak ‘hladi’. Klima v tem pogledu pravzaprav deluje kot toplotna črpalka. V poletnih mesecih, ko je toplo, odvzema toploto prostoru (notranjosti) in jo oddaja okolici – torej segreva zunanji zrak. Pozimi, ko je hladno, pa ta klimatska naprava lahko odvzema toploto okolici pri nižji temperaturi (hladen zrak pri najnižji temperaturi vse tja do -15°C) in jo črpa ter oddaja v prostor pri višji temperaturi. Pri tem se porabi samo električna energija za črpanje toplote, ne pa za segrevanje, kot je to na primer pri grelcih, ogrevanje pa je tako veliko bolj ekološko, saj zanj porabimo manj energije. Takšno klimo lahko imenujemo tudi z imenom toplotna črpalka zrak-zrak.

Se je bolje odločiti za klimo z inverterjem ali brez njega?

Pri nakupu klime se je potrebno zavedati tudi pomena izkoristka klime. Izkoristek je proizvedena toplotna oz. hladilna energija glede na porabljeno električno energijo. Dobro je tudi, da se pri nakupu odločimo za klimatsko napravo z inverterjem. Pri tem pa se veliko ljudi sprašuje kakšna je sploh razlika med inverter klimatsko napravo ter klasično klimo. Klimatski napravi z inverterjem lahko spreminjamo število vrtljajev ter tako reguliramo tudi samo moč klimatske naprave. Na drugi strani kompresor klasične klime deluje zgolj na vklop in izklop.

Klima

Zakaj je vsake toliko časa potrebno tudi polnjenje klime s plinom?

Poleg samega tipa klime pa se je že pri nakupu potrebno zavedati, da je klimo potrebno vzdrževati. Vzdrževanje klime velikokrat zajema tudi njeno polnjenje. Ko govorimo o polnjenju klime govorimo pravzaprav od dodajanju plina v klimatsko napravo. Servis klime je tako nujen, saj brez plina klima ne bo mogla hladiti. Sami lahko z rednim čiščenjem filtra poskrbimo zgolj zato, da se v klimi ne nabira prah. Za to je potrebno filter očistiti večkrat na sezono. Za vse ostalo pa je tukaj serviser klime, ki jo mora pregledati vsaj enkrat letno. Serviser bo očistil izmenjevalce in opravil dezinfekcijo, preveril temperaturo izpiha, odvod kondenza, delovanje elektro motorjev in drugih električnih komponent. Poleg tega pa bo preveril tudi tlak plina v sistemu, ki ga bo po potrebi tudi dopolnil. Slednje je zelo pomembno, saj lahko kompresor, ki je ‘srce klimatske naprave’ odpove, če klima deluje s prenizkim tlakom plina. Temu pa se je vsekakor priporočljivo izogniti, saj je v marsikaterem primeru ceneje zamenjati klimatsko napravo kot menjati kompresor. Dobro vzdrževana klimatska naprava porabi manj električne energije.

Velikokrat pa se dogaja tudi, da se iz klime širi neprijeten vonj. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da naročimo servis, saj klima verjetno že nekaj časa ni bila servisirana. Zaradi neprestane vlage, se lahko v klimi pojavi plesen, ki ima izrazito neprijeten vonj.  V tem primeru je potrebno opraviti servis in izredno dezinfekcijo naprave.