Opremljanje stanovanja
Pohištvo

Kako izbrati pohištvo za spalnico?

Spalnica je del stanovanja, v katerem se moramo potruditi, da je prostor kar se da dobro izkoriščen, zato moramo pred naročilom pohištva za spalnico zares dobro premisliti o postavitvi omar, polic in drugih elementov, ki si jih v spalnici želimo. Razporeditev pohištva v spalnici je odvisna predvsem od oblike prostora samega. Postelja naj ima zaščiteno vzglavje, z leve in desne pa naj bo enostavno dostopna. Če je možno, naj ima ležeči pregled nad tem, kdo vstopa v prostor. Na vsako stran postelje ob vzglavju namestimo nočno omarico ali pa poličko. Zares dobro je, če lahko od spalnice na nek način ločimo garderobo, pa naj bo to s pregradno steno ali pa dejansko steno. Vseeno pa je pomembno, da se garderoba nahaja tik ob stalnici, saj bomo do oblačil tako najhitreje in najenostavneje dostopali. Če imamo oblačila v spalnici, naj bodo v eni večji omari, da bo prostor deloval urejeno in pospravljeno. Omaram nad posteljo se je dobro izogniti, saj so relativno težko dostopne, pri pomanjkanju prostora je bolje poiskati dodatne shranjevalne površine v predalih pod posteljo.

pohištvo za spalniceKako izbrati pohištvo za majhne spalnice?

Če se soočamo s spalnico manjših dimenzij naj omara, če je le možno, sega od stene do stene, saj bomo tako pridobili veliko uporabnega prostora, kamor lahko odložimo oblačila in druge predmete, ki jih v spalnici potrebujemo. V vsakem primeru je, ko razmišljamo o pohištvu za spalnico, dobro razmisliti o vgradni omari, ki ponuja zares obilico prostora, ki ga lahko s pridom izkoristimo. Seveda pa se je potrebno vprašati, kako bo prostor v vgradni omari porazdeljen. Dobro je, da si pri nakupu pohištva za spalnico umislimo nekaj polic, kamor bomo odlagali zložena oblačila in pa obešalno palico, nikakor pa ne smemo pozabiti na predale, ki so veliko bolj priročni kot police same, saj jih lahko izvlečemo in si njihovo vsebino ”pripeljemo” tik pod roke. V predal bomo tako z lahkoto pospravili vse predmete, ki jih želimo imeti ves čas pri roki in jih tudi hitro pospraviti nazaj na svoje mesto, ko jih več ne potrebujemo.

Seveda pa je pri nakupu pohištva za spalnico pomembno razmisliti tudi o tem, kako bo vgradna omara izgledala od zunaj. Odločimo se lahko za klasična vrata in za drsna vrata, vsaka pa pridejo s svojimi prednostmi in slabostmi. Če se odločimo za klasična vrata bomo lahko hkrati odpirali obe krili vrat, vendar se je potrebno zavedati, da bodo vrata (sploh pri večjih vgradnih omarah) grobo posegala v prostor in tako morda niso najprimernejša. Če pa se odločimo za drsna vrata bomo pri odpiranju ene strani omare nujno zaprli drugo stran. Na vrata omare, ki so lahko izdelana iz različnih materialov in dekorja različnih barv, pa lahko namestimo tudi ogledalo in tako prostor optično zelo povečamo. Poleg vsega naštetega pa moramo razmisliti tudi o izgledu ročajev omare.

Kako dizajnirati posteljo, da bo le-ta ponudila nekaj shranjevalnega prostora?

Ko se odločamo o namestitvi postelje je že v začetku potrebno razmisliti o tem, kako veliko posteljo želimo imeti. Tudi pod posteljo se lahko odločimo za shranjevalni prostor, ki je lahko namenjen spravljanju poletne garderobe pozimi in obratno, lahko pa v predale pod posteljo pospravimo odeje, koce ali druge predmete, ki jih ne potrebujemo vsak dan. Če se odločimo za nižjo posteljo bodo predali nekoliko težje izvedljivi, vendar lahko poiščemo tudi druge rešitve in prostor še zmeraj koristno uporabimo.

Seveda pa kot smo že omenili, velja v primeru dovolj velikega prostora razmisliti o garderobi, v katero lahko vstopimo, saj bomo imeli v garderobi veliko več prostora.

moderno pohištvo za spalnice

V spalnici moramo nujno poskrbeti tudi za dobro razsvetljavo

Pri nakupu drugega pohištva za spalnice nikakor ne smemo pozabiti tudi na razsvetljavo v spalnici. Seveda se lahko večina modernih spalnic pohvali z veliko naravne svetlobe, saj se ljudje v spalnicah navadno odločijo za velika okna. Poleg oken pa moramo poskrbeti tudi za lep lestenec, ki bo ponujal tako obilico svetlobe kot tudi ”okras” spalnice, ki bo prostor še dodatno popestril. Poleg lestencev se lahko igramo še z različnimi preprogami.

Kakšno je dan danes moderno pohištvo za spalnice?

Moderno pohištvo za spalnice je dan danes izdelano iz različnih materialov od katerih je še zmeraj najbolj priljubljen les. Velikokrat se ljudje odločijo tudi za leseni dekor ali pa dekor v drugih barvah. V kolikor je naša spalnica manjša se je priporočljivo odločiti za svetlejše barve pohištva, saj svetla barva prostor optično poveča. Dan danes je zelo moderno tudi kombiniranje materialov. Tako lahko lesene odtenke kombiniramo z različnimi barvami, ki bodo v prostor vnesle nekaj svežine, vsekakor pa bodo prostor naredile veliko bolj zanimiv. Za moderno pohištvo so značilne ravne in ostre linije ter čiste ploskve. Spalnico pa lahko dodatno optično povečamo z velikim ogledalom, ki ga obesimo na steno ali na vrata omare.