Ograje

Izolacija ravne strehe

Pravilna in kakovostna toplotna izolacija ravne strehe bo v zimskih mesecih preprečila odvajanje toplote, v poletnih mesecih pa bo preprečila pretirano segrevanje stavbe. Toplotna izolacija ravne strehe zahteva zadostno debelino izolacije ter ustrezno namestitev glede na izbrano rezervno kritino in odločitev glede parne zapore. Če v prostoru pod streho ne bivamo, toplotna izolacija ravne strehe ni potrebna. Uhajanje toplote prek stropa zgornjega nadstropja bomo preprečili z izolacijo tal podstrešnega prostora.

Ravna ali poševna streha? Ravno streho pred poševno odlikujejo predvsem enostavnost tehnične izvedbe in zato cenejše delo ter nizki stroški vzdrževanja. Prednost pa je tudi v maksimalni prostorski izkoriščenosti, saj ravna streha omogoča izrabo tako notranjosti (prostornost najvišje etaže bivalnega prostora) kot tudi zunanjosti (ravno streho je mogoče ozeleniti).

Izolacija ravne in poševne streheIzolacija ravne strehe in vrt na strehi

Zelena streha prinaša tako estetske kot praktične prednosti

Dobra toplotna izolacija ravne strehe je tudi pogoj za izdelavo terase ali zelene strehe. Zelena streha je ena od številnih prednosti, ki jih omogoča ravna kritina. V primerjavi s poševno je izvedba ravne strehe enostavnejša, izdelava ugodnejša, tako zunanji kot notranji prostor pa lahko bolje izkoristimo. Tako si lahko na strehi uredimo prostor za počitek, sončenje in rekreacijo, odločimo se lahko tudi za vrt na strehi. Še tako majhna ozelenjena streha bo v urbano okolje prinesla svežino, prispevala k ohranjanju ekosistema ter izboljšanju zraka.

Da bi bila izolacija ravne strehe čim bolj učinkovita in bi zagotavljala optimalno bivalno ugodje v prostorih pod njo, so na voljo različne sistemske rešitve. Eno najzanesljivejših predstavlja obrnjena ravna streha. Toplotno izolacijske plošče se položijo preko hidroizolacije in jo na ta način ščitijo pred neposrednimi vremenskimi in mehanskimi vplivi.

Tudi poševna streha ima svoje prednosti

V primerjavi z ravno streho ima poševna streha zagotovo določene prednosti: usklajena je z okoljem, omogoča pa tudi izdelavo prijetnih podstrešnih bivalnih prostorov. Tako kot ravna tudi poševna streha zahteva skrbno načrtovano in natančno izvedeno toplotno izolacijo. Streha je namreč najbolj izpostavljena vremenskim vplivom in ima veliko površino, zato se natančnost pri delu obrestuje, prav tako pa se zelo poznajo napake.
Kakovostno in trajno toplotno izolacijo poševne strehe zagotavljajo toplotne izolacijske plošče fibran XPS. Ekstrudirani polistiren (XPS) ima edinstvene lastnosti, saj ne vpija vode, zdrži velike tlačne obremenitve, odlikuje pa ga tudi visoka toplotna izolativnost. Stopničasti robovi plošč preprečujejo toplotne mostove na spojih.

Fibran XPS – trajna, trdna in energijsko zaščitena toplotna izolacija ravne strehe.