izolacija balkona
Balkona

Izolacija balkona

Poleg toplotne izolacije pomembna tudi hidroizolacija balkona

Izolacija balkona z notranje strani je ključnega pomena za preprečevanje nastanka t. i. toplotnih mostov – točk, na katerih  prihaja do izgube večje količine energije oziroma toplote. Tako je kakovostna izolacija balkona z notranje strani – pa tudi teras ipd. – zagotovilo za nižje stroške ogrevanja stanovanja, obenem pa je to tudi ekološka rešitev. Poleg tega tipa izolacije balkona pa se vse pogosteje izvaja tudi izolacija zastekljenega balkona.

Toplotna izolacija balkona – pot do dodatnega bivalnega prostora

Glavni razlog za izolacijo zastekljenega balkona je seveda pridobitev dodatne funkcionalne površine, ki jo lahko uporabljate vse dni v letu, ne le v toplejših mesecih. Dodaten prostor v stanovanju pa lahko nato izkoristite za poljubne namene – si morda uredite delovno sobo, prostor za druženje ali sproščanje, vse več ljudi pa si na balkonu uredi nekakšen zimski vrt. Izbira je torej v celoti prepuščena vam, še prej pa bo seveda treba poskrbeti za ustrezno toplotno izolacijo balkona.

Kako izvesti toplotno izolacijo balkona?

izolacija balkonaPri zaprtih balkonih, ki jih želimo uporabljati kot stalen dodatni prostor, je nujno, da se izolacija izvede na vseh površinah, torej na vseh stenah, na stropu in na tleh. V novomeškem podjetju Fibran pri toplotni izolaciji balkona uporabljamo izolacijske plošče FIBRANxps 300-L in  FIBRANxps ETICS GF, za katere je bilo na mednarodnih laboratorijskih preizkusih potrjeno, da ustrezajo uveljavljenim standardom kakovosti. Omenjene plošče za izolacijo balkona, ki se pogosto uporabljajo tudi za izolacijo temeljev, so pri preprečevanju toplotnih izgub še posebej učinkovite zaradi robov v obliki črke L.

Ne pozabite na hidroizolacijo balkon

Pri odprtih balkonih pa je zagotovo izredno pomembna tudi kakovostna hidroizolacija balkona. Glavni cilj hidroizolacije balkona je namreč preprečevanje zamakanja, ki lahko prizadene tudi estrih in tako povzroči precejšnje težave na celotnem objektu, s čimer je lahko povezana tudi občutna materialna škoda. Vložek v profesionalno izvedeno hidroizolacijo balkona (pri že obstoječih balkonih je možna tudi sanacija) je tako vsekakor smiselna investicija, nujno pa je poskrbeti tudi za ustrezen naklon balkona in tako omogočiti neovirano odtekanje vode.