Lesena okna
Lesena okna Okna

Izdelava lesenih oken

Dan danes se veliko ljudi sprašuje, kakšna okna izbrati. Največkrat se zatakne že pri izbiri materiala iz katerega naj bodo okna izdelana. Danes lahko namreč izbiramo tako med aluminijastimi, plastičnimi in lesenimi okni, na voljo pa so tudi okna v kombinaciji lesa in aluminija. Tehnologija izdelave lesenih oken ves čas napreduje, posledično pa se lahko lesena okna pohvalijo z veliko različnimi prednostmi, zaradi katerih se stranke za njih vse pogosteje določajo.

Lesena okna

Lesena okna so izdelana iz naravnega materiala, ki diha in se dobro prilagaja spremembam v okolju. Če je les iz katerega so okna izdelana, primerno zaščiten, se lahko okna pohvalijo z dolgo življenjsko dobo. Pri izdelavi lesenih oken prednjačijo smreka, macesen, velikokrat pa je uporabljen tudi hrast. Veliko strank se sprašuje ali izbrati lesena okna iz smreke ali macesna. Zaradi odlične toplotne izolativnosti se smreka uporablja pogosteje.

Lesena okna so lahko izdelana iz lokalnih surovin, saj je velik del Slovenije poraščen z gozdom. Ravno zato imamo v Sloveniji veliko znanih in priznanih proizvajalcev oken in vrat, ki uspešno prodajajo tako na domačem, kot tujem trgu.

Dobra izolativnost lesenih oken je samo ena izmed njihovih mnogih prednosti

Les velja za izjemno dobro izolativen material, kar bo pripomoglo k temu, da bo prostor dobro zaščiten pred vdorom hlada pozimi ter vdorom toplote polet, posledično pa bomo lahko dobro uravnavali temperaturo, ki jo želimo v prostoru. Poleg dobre toplotne izolativnosti, bodo lesena okna pripomogla tudi k preprečevanju vdora zvoka od zunaj v prostor, dom pa bo tako tih in varen.

Seveda ne smemo pozabiti niti na protivlomno varnost oken. V današnjem času protivlomna varnost postaja pravzaprav nuja, zato morajo okna, za katera se odločimo, vsebovati sisteme, ki varujejo pred vdorom od zunaj. Pri tem je potrebno poskrbeti tako za kakovostna portivlomna stekla, kot tudi za protivlomne sisteme pri odpiranju oken.

Nenazadnje pa ne smemo pozabiti niti na toplino in občutek domačnosti, ki ju les prinaša v prostor. Lesena okna bodo tako še poudarila občutek topline, ki ga v domačem okolju vsakdo potrebuje. Ker lahko okna barvno prilagodimo notranjosti in zunanjosti prostora, pa bodo tudi odlično dopolnila sam objekt.

Naravi prijazna izdelava lesenih oken

Omeniti moramo tudi nizko porabo energije pri izdelavi lesenih oken. Ob ustrezni tehnologiji izdelave okna, se porabi manj energije v primerjavi z izdelavo okenskih okvirjev izdelanih iz drugih materialov. Ker moramo izdelke obravnavati skozi celoten ”življenjski cikel” je potrebno pogledati tudi, kako lesena okna vplivajo na okolje. Prednost okna in na splošno večine lesenih izdelkov je v tem, da so prijazni do okolja po končani uporabi, saj ne predstavljajo nevarnega odpadka. Odsluženo okno je razgradljivo, oz. se lahko uporabi kot surovina v drugih procesih ter tako ne predstavlja negativnega vpliva na okolje.

Preden se ljudje odločijo za nakup oken jih navadno najbolj skrbi prav vzdrževanje, saj je les naraven material in kot tak potrebuje nekaj več vzdrževanja, kot bi ga bilo potrebnega pri odločitvi za plastična ali aluminijasta okna. Lesena okna pravzaprav niso zahtevna za vzdrževanje, saj so že pri izdelavi ustrezno zaščitena pred vlago in lesnimi škodljivci. Seveda pa bomo morali okna po nekaj letih prebarvat. Svetuje se, da se okna prvič prebarvajo po 7 letih, nato pa naj bi jih barvali na vsakih pet.

Lesena okna smreka ali macesen

Kakovostna in natančno izdelana lesena okna v podjetju Ambient d.o.o.

V podjetju Ambient d.o.o. svojim strankam ponujamo pestro ponudbo lesenih oken. Izdelava lesenih oken v našem podjetju je izjemno kakovostna, okna pa se lahko tako pohvalijo z dolgo življenjsko dobo. Ker verjamemo v izjemno kakovost naših izdelkov, se lahko naša lesena okna pohvalijo tudi z dolgo garancijo. Naši izdelki ustrezajo vsem evropskim standardom, poleg tega so sodobno oblikovani in obdelani z najkvalitetnejšimi materiali, ki zagotavljajo trajnost. Široka paleta toplotno in zvočno izolativnostnih vrednosti omogoča tudi zaščito pred hrupom. Poleg tega pa nismo pozabili niti na varnost, ki je predpogoj za udobno bivanje in ena osnovnih potreb vseh ljudi.

Poleg lesnih oken svojim strankam ponujamo tudi les/alu okna, ki se lahko pohvalijo z najboljšimi karakteristikami obeh materialov. Ob tem se lahko stranke pri nas odločajo tudi med različnimi sloji zasteklitve – ponujamo namreč okna z dvojno ali trojni zasteklitvijo. Termične lastnosti oken pa lahko izboljšamo še z nizkozemeljskimi nanosi ali plinom.

Vas zanima več o izdelavi lesenih oken in o izkušnjah, ki jih imajo z lesenimi okni naše stranke? Obiščite našo spletno stran in se prepričajte o številnih pozitivnih lastnostih lesenih oken iz smreke ali macesna. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam o lesenih oknih še zastavljajo. Veseli pa bomo tudi vašega obiska v naši poslovalnici, kjer vam bomo okna pokazali tudi v živo in vam z nasveti pomagali pri vaši odločitvi o nakupu.