IR ogrevanje Ogrevanje in hlajenje

Infrardeči grelni paneli za ogrevanje kopalnice in drugih prostorov

Infrardeči paneli za ogrevanje so naprave, za katere ste najverjetneje že slišali. Vsaj v zadnjih letih se namreč ogromno govori o številnih prednostih, ki jih ima infrardeče oziroma IR gretje. Vendar pa marsikdo kljub temu ne pozna vseh najpomembnejših razlogov, zaradi katerih postajajo IR paneli za ogrevanje tako razširjeni. Če še niste povsem prepričani, ali bi bila ta rešitev resnično primerna za vaše stanovanje – ali pa denimo za poslovne prostore – vam ponujamo nekaj osnovnih informacij, ki vam bodo pomagale pri tej odločitvi…

ir ogrevanje cena

Zakaj izbrati prav IR gretje?

Najpomembnejše odlike, s katerimi se lahko pohvalijo infrardeči paneli, bi bilo mogoče opisati z naslednjimi besedami: varčnost, varnost, pozitiven vpliv na zdravje in zagotavljanje izrednega udobja bivanja. Varčnost je povezana z edinstvenim sistemom delovanja. Infrardeči grelni panel namreč spremeni prostor v nekakšen ogromen nizkotemperaturni akumulator. Toplota, ki se prenaša z infrardečimi žarki, se akumulira v predmetih in v stenah ter se postopoma sprošča v prostor in enakomerno ogreva telesa, ne da bi moral biti za to najprej segret zrak. S tem prihranimo ogromno energije. Infrardeči žarki so povsem varni in povezani celo z določenimi pozitivnimi vplivi na zdravje. Pomagajo denimo pri izboljševanju prekrvavitve ter pri krepitvi srčno-žilnega sistema, pri povečevanju imunske odpornosti in pri utrujenosti. Poleg tega je IR gretje zelo primerno za ljudi, ki so alergični na prah, pršice ipd. Naprave namreč ne povzročajo dvigovanja in nenehnega kroženja zraka, posledično pa ni nevarnosti za dvigovanje prahu. To vpliva tudi na potrebo po zračenju stanovanja, ki se z IR paneli za ogrevanje močno zmanjša, kar med drugim pomeni manj izgub toplote. IR gretje pa je zelo priporočljivo tudi v stanovanjih, kjer se pojavljajo težave z vlago in plesnijo po zidovih.

Na kaj paziti, ko kupujete infrardeči grelni panel?

IR paneli za ogrevanje morajo biti izbrani premišljeno, saj je mogoče le tako doseči optimalne rezultate. V osnovi seveda to pomeni, da morate paziti, da izberete ustrezno moč, prilagojeno dimenzijam prostora. Vendar pa mnogi ponudniki pozabijo omeniti, da pri izbiri moči naprav za infrardeče ogrevanje ni pomembna zgolj velikost prostora, ampak je nujno, da je moč izbrana tudi z upoštevanjem kakovosti izolacije posamezne stavbe. V podjetju Nuvision se zavedamo, da za laike izbira najustreznejših lastnosti naprave ni najlažja. Strankam, ki jih zanimajo IR paneli za ogrevanje, zato ponujamo individualno svetovanje in pripravo načrta. Za vsak prostor poiščemo najoptimalnejši infrardeči panel, s katerim bodo prihranki še posebej visoki, podobno pa bo veljalo za udobje bivanja.

ir paneli

IR paneli za kopalnico morajo biti zaščiteni proti vlagi

Infrardeči paneli, ki jih nameravamo uporabljati v prostorih z nadpovprečno zračno vlago, morajo ustrezati še posebej visokim varnostnim standardom. Če vas denimo zanimajo IR paneli za kopalnico, se morate torej prepričati, ali je naprava, ki si jo ogledujete, zares primerna za uporabo v tem prostoru. To pomeni, da morajo infrardeči paneli za kopalnico zagotavljati varno uporabo v primeru stika s tekočino oz. vlago in kljub pogosti izpostavljenosti vodni pari. Kakovostni IR paneli za kopalnico so sicer zagotovo izredno praktični, saj je prav to prostor, ki ga moramo najpogosteje dogrevati izven kurilne sezone, ko zaganjanje celotnega sistema centralnega ogrevanja seveda ne bi bilo smotrno.

Infrardeči paneli Vitalheizung so še posebej dobra izbira

Dejstvo, da postajajo IR paneli za ogrevanje vse bolj iskani, je vplivalo na količino ponudbe. Tako so vam danes na voljo naprave najrazličnejših znamk. Čeprav kakovostni infrardeči paneli za ogrevanje niso redkost, pa nekatere znamke vendarle izstopajo po nadpovprečni kakovosti. V podjetju Nuvision smo prepričani, da sodi znamka Vitalheizung, ki je na tržišču prisotna že od leta 1990, v sam vrh. Pod to znamko, ki predstavlja osrednji del naše ponudbe, so združene naprave, ki so pridobile najpomembnejše evropske certifikate kakovosti in varnosti. Infrardeči paneli Vitalheizung so izjemno učinkoviti pri pretvorbi pridobljene električne energije v toplotno, zato je mogoče z njihovo pomočjo doseči celo do 70-odstotno znižanje stroškov. Učinkovitost teh infrardečih plošč je povezana z unikatno sestavo zunanje površine – posebni kamni, ki so uporabljeni, namreč močno povečajo površino za prenos infrardečih žarkov oziroma sevalno moč. Poskrbljeno pa je tudi za odlično protipožarno zaščito, celo v primeru udara strele.

IR paneli za ogrevanje so obenem dekoracija prostora

Za konec naj omenimo še, da je lahko infrardeči grelni panel zanimiva estetska popestritev vašega doma. Infrardeče plošče Vitalheizung, ki so na voljo v beli barvi in v stekleni različici (plošča z ogledalom), se odlično ujamejo z notranjo opremo, ne glede na slog, saj jih odlikuje minimalistično eleganten dizajn. Če želite malce bolj unikatno ploščo, ki bo vizualno zares povsem po vašem okusu, pa so možne poslikave, digitalne ali ročne. Infrardeči grelni panel je mogoče montirati na strop (bolj priporočljiva možnost) ali na steno. Zavzame malo prostora, zato ne predstavlja motečega elementa, kar pomeni, da gre za rešitev, ki pride v poštev tudi za ogrevanje zelo majhnih stanovanj.