Elektronika

Dobro izbran projektor za hišni kino

V stanovanjih lahko najdemo številne naprave, ki nam lahko zelo koristijo pri delu ali pa nas kratkočasijo. Med slednje sodijo tudi projektorji, ki pa jih na trgu ni tako zelo enostavno kupiti. Pri tem imamo v mislih njihovo ceno, ki ni tako nizka, in tudi poznavanje take naprave. Če niste povsem prepričani, kaj točno bi radi, vam priporočamo, da se obrnete na strokovnjake oziroma trgovce takih naprav, ki vam bodo hitro povedali, kateri hišni projektor je najbolj koristen za vaše potrebe.

Ker je torej hišni projektor naprava, ki ni ravno najbolj poceni in ker od vas pred nakupom zahteva kar nekaj znanja, vam bomo v nadaljevanju predstavili nekaj najbolj koristnih informacij ter dejstev. Če se jih boste držali pri nakupovanju, boste domov pripeljali vrhunski hišni projektor, ki vam bo služil dobro in dolgo časa.

Razmislite, kam ga boste namestili

Še preden se odpravite v izbrano trgovino, kjer vam poleg drugih številnih naprav ponujajo tudi projektorje za hišni kino, dobro razmislite o tem, kam točno ga nameravate postaviti. V resnici imate dve možnosti. Prva je, da hišni projektor postavite na posebno mizo, druga pa, da ga namestite pod strop. Za slednjo možnost je značilno, da je veliko bolj praktična. Še posebej vam priporočamo, da se odločite za to možnost, če imate v stanovanjih malčke, ki do projektorja, nameščenega na strop, nikakor ne bodo imeli dostopa.

Lahko pa za namestitev uporabite tudi posebno zidno poličko. Tudi tu bo projektor fiksno postavljen in se bo ponašal z več prednostmi. V tem primeru namreč ne bo prav nikomur v napoto, tudi nastavimo ga lahko samo enkrat in take namestitve tudi pustimo oziroma obdržimo.

V primeru, da je razdalja med projektorjem in platnom majhna, je potrebno še posebej dobro preveriti vse tehnične podatke za projektor. Preverimo namreč, na kakšnih razdaljah se lahko prikaže določeno velikost slike. Vsekakor je potrebno preveriti še vse druge pomembnejše lastnosti. Med najbolj pomembnimi je na primer možnost premika objektiva. Preverimo, ali se premika tako po horizontali kot tudi po vertikali. Vemo, da so današnji projektorji zelo prilagodljivi, zato bomo hitro našli primernega.

Kupite tihi hišni projektor

Naj vas opomnimo še na nekaj. Za projektorje je sicer značilno, da delujejo tiho, vendar pa ne povsem neslišno. Če jih postavite na mizo, delujejo veliko glasneje, kot če jih namestite pod strop. Vseeno pa pri nakupu projektorja izbirajte med takimi, ki so že v principu dovolj tihi. To pomeni, da izbirate med tistimi, za katere je značilno, da oddajajo 30 ali manj decibelov hrupa.

Poskrbite tudi zato, da bo imel vaš izbrani projektor za hišni kino dovolj prostora za odvajanje toplote, ki nastaja pri njegovem delovanju. Pravilno prezračevanje mu namreč omogoča zanesljivo in tudi dovolj tiho delovanje.