dimnik
Dimniki

Dimnik za vsak dom – sodobni objekti potrebujejo »eko dimnik«!

Dimnik je v večini primerov nepogrešljiv sestavni del učinkovitega in varnega ogrevalnega sistema. Za uspešno odvajanje plinov mora biti zagotovljen dober vlek, kar pa ni edina lastnost, ki bi jo moral imeti kakovosten dimnik. A še preden spregovorimo o tem, kakšen naj bi bil kvaliteten hišni dimnik in o ceni investicije, se je smiselno vprašati, kdaj je vendarle možno »rešiti« stari dimnik. Sanacija je namreč na prvi pogled zelo mamljiva opcija, vendar pa na žalost ni najbolj smiselna v vseh primerih.

Rušenje in nato povsem nov hišni dimnik ali sanacija obstoječega?

To, kateri ukrep bi bil v vaši konkretni situaciji najbolj smiseln, je zagotovo odvisno predvsem od tega, v kakšnem stanju je vaš trenutni dimnik. Sanacija dimnika se priporoča tam, kjer stanje navkljub temu ni tako slabo, da bi bila edina smiselna odločitev rušenje. Danes se za tovrstno obnovo pogosto uporabi enoslojna inox oziroma nerjavna tuljava, ki se preprosto vstavi v obstoječi hišni dimnik. Cena je v tem primeru seveda zelo ugodna, še posebej če je odprtina dovolj široka, da pred vstavitvijo cevi oz. tuljave niti ni potrebno vrtanje. Hkrati pa je prednost tovrstne obnove še ta, da je izredno hitra. Prav to sta glavna razloga, zaradi katerih mnoge precej bolj mika ta opcija, namesto da bi morali povsem porušiti obstoječi dimnik. Sanacija ali popolna zamenjava – to je torej dilema, ki ne pozna jasnega odgovora. Če si podobno vprašanje zastavljate tudi sami, je najbolj smiselno, da poiščete strokovnjaka, ki bo izvedel ogled na terenu. Šele na podlagi zbranih informacij je mogoče podati resnično najboljši nasvet. Namesto da ugibate, torej raje čim prej naredite prvi korak. Dotrajan dimnik navsezadnje predstavlja vse prej kot zanemarljivo varnostno tveganje, zato ni pametno zavlačevati predolgo.

dimnik

Kaj ločuje klasični hišni dimnik in t. i. eko dimnik?

Če gre za novogradnjo ali pa če ugotovite, da bo najverjetneje potrebno rušenje, pa vas verjetno bolj kot postopek obnove zanima, na kaj morate biti še posebej pozorni pri načrtovanju. Danes se vse pogosteje poudarja, kako pomembno je, da izberemo »eko dimnik«. Beseda eko verjetno v vas hitro vzbudi kar precej asociacij. Eko je tisto, kar je »zeleno«, prijazno do okolja, varčno, energetsko učinkovito in še bi bilo možno naštevati. Poleg tega pa »eko« pogosto obenem pomeni prijazno do naše denarnice. In vse to velja tudi za eko dimnik. Ta pripomore k temu, da so energetske izgube karseda nizke. Za to pa so vsekakor potrebni dovolj kakovostni eko materiali v kombinaciji s profesionalno izdelavo, ki upošteva smernice eko proizvodnje. Pri primerjanju posameznih ponudb se zato vsekakor prepričajte, kakšna je toplotna izolacija pri posameznih izvedbah oz. kolikšne izgube pričakovati. Na podlagi teh podatkov boste lažje presodili, ali si določena opcija zares zasluži oznako »eko«.

Strošek, ki ga predstavlja nov dimnik – cena odvisna od več dejavnikov

Čeprav pri načrtovanju dimnika cena ne bi smela biti najpomembnejši kriterij, pa po drugi strani ne moremo mimo dejstva, da v večini primerov ta vendarle vpliva na končno odločitev. Na srečo najboljše ni vedno nujno najdražje, čeprav kvaliteta materiala in izdelave nedvomno vpliva na višino investicije. Nato pa so tu še dejavniki, kot so na primer dimenzije cevi, dodatek zračnika itn. Vsekakor ni pametno, da se zadovoljite s prvo ponudbo, ki jo dobite. Običajno gre za neobvezujoče ponudbe, zato jih poskušajte zbrati čim več, da boste lahko nato na podlagi svojih konkretnih okoliščin izbrali tisto, ki prinaša zares najboljše razmerje med stroški in kvaliteto.

eko dimnik

Sistemi Ekoker: omislite si resnično kakovosten eko dimnik

V podjetju OGM-BI d.o.o. smo ponosni, da svojim strankam ponujamo vrhunski sistem Ekoker, ki se ponaša z izvrstnim vlekom in ki je prepričal že mnoge. O njegovi plinotesnosti oziroma varnosti nasploh pričajo mnogi certifikati – SIST EN 13063-1:2006+A1:2007, SIST EN 13063-2:2005+A1:2007 itn. Sistem pride v poštev pri vseh tipih kurišč, celo za nizkotemperaturne kotle (izstopna temperatura plinov 40 °C in več). Naš sistem ustreza strogim eko standardom, saj se lahko pohvali z izvrstnimi toplotno izolacijskimi lastnostmi. Strankam ponujamo t. i. izvedbo na ključ. Že v osnovni paket so vključeni vsi dodatni elementi, ki so potrebni za uspešno postavitev sistema. S tem imamo v mislih elemente, kot so na primer posebno lepilo (odporno na ogenj), distilacijska rozeta, vratca, izolacijski plašči (negorljivi), ventilacijska rešetka in keramični podstavek (slednji omogoča izpust vlage, ki nastaja med kondenzacijo). Seveda pa so zagotovljena tudi podrobna navodila glede pravilne montaže in kasnejšega vzdrževanja, hkrati pa se lahko kadar koli obrnete na nas, če bi potrebovali dodaten strokovni nasvet. Zaradi nizke teže je eko dimnik Ekoker enostaven za montažo. Obenem pa je treba poudariti, da so za njegovo izdelavo uporabljeni vrhunski materiali, ki uspešno kljubujejo najrazličnejšim, celo izjemno neugodnim vremenskim pogojem. Tako je mogoče pričakovati, da bosta ostali varnost in učinkovitost vašega novega eko dimnika praktično nespremenjeni celo po več desetletjih, seveda v primeru rednega in ustreznega vzdrževanja. Na naši spletni strani boste našli različne izvedbe, v katerih je sistem Ekoker na voljo, hkrati pa vas tam čaka cenik posameznih različic.