čiščenje klimatske naprave
Ograje

Čiščenje klime v stanovanju

Čiščenje klime v stanovanju je nujno opravilo, saj je naprava izpostavljena različnim vplivom, ki nenehno vplivajo na njeno vzdržljivost in pravilno delovanje. V času mirovanja se v uparjalniku klimatske naprave zaradi vlage, temperature v prostoru ter prahu pričnejo razvijati številne bakterije, mikroorganizmi in virusi. Po daljšem mirovanju se pri ponovnem zagonu iz tega razloga iz klimatskih naprav lahko prične sproščati neprijeten vonj. S pravilnim in rednim vzdrževanjem zagotovimo, da bo klimatska naprava delovala pravilno, učinkovito in ne bo ogrožala zdravja ljudi, ki se v prostoru zadržujejo.

čiščenje klimatske naprave

Kdaj je pravi čas za čiščenje klime v stanovanju?

Za zanesljivo in neprekinjeno delovanje klimatske naprave vam priporočamo redno vzdrževanje in servisiranje klimatske naprave. Opravilo je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za strokovno čiščenje klime. V stanovanju lahko za čisto klimo poskrbimo tudi sami. Za čiščenje klimatskih naprav lahko uporabimo različna dezinfekcijska čistila za klimatske naprave. Kako vemo, kdaj je nastopil čas za čiščenje klimatske naprave? Vidni prah na samem sistemu, posebej na filtrih, je prvi pokazatelj, da je klimatsko napravo potrebno očistit. Filtre lahko očistite sami tudi večkrat letno. Vsaj enkrat letno pa je za čiščenje klime v stanovanju priporočljivo poklicati pooblaščene delavce, da vam očistijo razen filtrov še vse notranje komponente sistema (na notranji in zunanji enoti). Pogostost čiščenja posameznega sistema je odvisna od več dejavnikov. Še zlasti pogosto je čiščenje klimatskih naprav v prostorih, kjer se zadržujejo kadilci, domače živali (mačke, psi …), ljudje z zdravstvenimi težavami, kot so alergije, astma in podobno. Bolj pogosto čiščenje klimatske naprave pride v upoštev tudi v bolj vlažnih prostorih, po prenavljanju prostorov (barvanje, gradbena dela …), v računalniških prostorih ter prostorih, kjer je količina prahu večja od običajne (delavnice …).

čiščenje klime v stanovanju

Profesionalno čiščenje klime v stanovanju

Klimatske naprave postajajo nepogrešljiv del našega vsakdana ter osnovni del opreme prostorov, predvsem v krajih z dolgimi in vročimi poletnimi sezonami. Neredno čiščenje klime v stanovanju povzroča neprijetne vonjave, privede pa lahko celo do raznih bolezni in alergijskih reakcij, kot tudi do izlivanja vode iz zbiralnika. Če ne želite, da bi vas klima ravno sredi obdobja, ko jo najbolj potrebujete pustila na cedilu, vam svetujemo, da poskrbite za njeno redno vzdrževanje. Zato nikar ne odlašajte in prepustite čiščenje klime doma strokovnjakom.