Ogrevanje in hlajenje

Centralne peči na trda goriva – ogrevanje na drva še vedno najbolj priljubljeno

Kotli oziroma peči za centralno kurjavo predstavljajo srce ogrevalnega sistema v vsakem domu. Pravilna izbira centralne peči predstavlja izziv vsakemu gospodinjstvu, zato je ključnega pomena, da na podlagi razpoložljivih informacij izberemo takšno, ki bo ustrezala našemu objektu, željam in ekonomskim zmožnostim. Ustrezno izbrani ogrevalni sistem, profesionalna vgradnja in vzdrževanje bodo pripomogli k še bolj varčnemu in učinkovitemu ogrevanju vašega doma. V podjetju Na pot vam bomo s svojimi izkušnjami in informacijami pomagali najti pravo rešitev.
Najbolj uveljavljen in tradicionalen način ogrevanja še vedno predstavljajo centralne peči na trda goriva. Peč za centralno na drva za kurivo uporablja les oz. lesno biomaso, ki veljata za obnovljiv in zato okolju prijazen energetski vir, ki je obenem relativno poceni. Ogrevanje s centralnimi pečmi na drva je enostavno in ima visok izkoristek energije. Pričakujemo lahko okoli 80-odstotne izkoristke, so pa ti v veliki meri odvisni od dizajna peči, dimnika, vlažnosti in kakovosti lesa ter od regulacije.

Centralna peč na drva – ugodna cena lesa kmalu povrne začetno investicijo

Nakup centralne peči na trda goriva je lahko za marsikoga velik stroškovni zalogaj, saj je cena takšne peči višja od cene peči na kurilno olje ali plin. Ker pa sistem pridobivanja toplote z izrabo lesa oz. lesne biomase prinaša veliko prednosti v primerjavi z omenjenima ogrevalnima sistemoma, se investicija kmalu povrne. Sicer pa je cena peči na trda goriva odvisna predvsem od kakovosti peči in velikosti zalogovnika.

Centralna peč na drva lahko uporablja tudi pelete in sekance

Centralne peči na trda gorivaZa optimalno delovanje centralne peči na trda goriva je zelo pomembno, kakšno vrsto lesa uporabljamo. Najprimernejše vrste so bukev, gaber ali hrast, skratka trd les, prav tako sta primerna bor in smreka.
Tradicionalna oblika kuriva za peč na drva so lesna polena. Gre za razžagane in razcepljene kose lesa, dolge do 50 centimetrov, ki jih pridobivamo neposredno iz okroglega lesa slabše kakovosti ali iz predhodno izdelanih metrskih okroglic ali cepanic. Centralna peč na trda goriva pa lahko poleg polen za kurivo uporablja tudi lesne pelete in sekance.
Centralne peči na trda goriva so sestavljene iz zalogovnika za gorivo, v katerega vlagamo les za kurjenje, zgorevalne komore, v kateri zgorevajo plini, in izmenjevalnika toplote, v katerem se toplota iz dimnih plinov prenaša na ogrevalni medij. Peč lahko polena nalaga samodejno, ročno pa ponavadi polnimo sobno peč, odprti ali zaprti kamin ter štedilnik.