Bojler za sanitarno vodo
Ogrevanje in hlajenje

Bojler

Bojler – razvoj tehnologije prinesel številne izboljšave

Bojler za sanitarno vodo je ena od tistih naprav, ki so pomembno prispevale k večjemu udobju bivanja. Najsodobnejši bojlerji pa se ponašajo še z večjo učinkovitostjo in nam ponujajo številne možnosti, ki dodatno olajšajo naše življenje.

Bojler za sanitarno vodo

Izbira ustrezne velikosti oziroma prostornine

Zelo pomembno je, da izberete bojler, prilagojen vašim dejanskim potrebam, saj bo tako njegovo delovanje optimalno učinkovito. Dandanes so vam na voljo tako izredno majhni bojlerji, katerih prostornina znaša le nekaj litrov, kot tudi precej večji. Upoštevati morate torej samo namembnost naprave (bojler za kuhinjo, kopalnico …) in prostor, ki ga imate na voljo, obenem pa razmisliti, kako pogosto bo vaš boljler za sanitarno vodo sploh v uporabi.

 

Prednosti, ki jih ponuja »kombinirani bojler«

Za najbolj energetsko varčno izbiro ta hip velja t. i. kombinirani bojler, ki ga je mogoče povezati s sistemom centralnega ogrevanja, zato njegovo delovanje ni nujno povezano s porabo električne energije, možni pa so tudi drugi načini uporabe. Kombinirani bojler se ponaša z minimalnimi izgubami energije, in to v vseh letnih časih, zato je pametna izbira tako s finančnega kot ekološkega vidika, obenem pa se lahko pohvali tudi z dolgo življenjsko dobo ter z enostavnim upravljanjem in vzdrževanjem. Izjemna učinkovitost oziroma varčnost kombiniranega bojlerja je povezana predvsem s posebnim toplotnim izmenjevalcem, ki je vgrajen vanj.

 

Termostat ključen sestavni del vsakega bojlerja

Kakovosten in natančen termostat bistveno poveča možnost nadzora nad delovanjem bojlerja, s tem pa tudi nad čim bolj racionalno porabo energije. Varnostni termostat oziroma termostatsko stikalo pa poskrbi, da je bojler zaščiten pred pregrevanjem, kar pomeni, da je neločljivo povezan z varnim delovanjem naprave. Varnost pa je pri napravi, kot je bojler, nedvomno izjemno pomembna, zato se pred nakupom natančno pozanimajte o vseh karakteristikah izbrane naprave.