aluminijasta vhodna vrata
PVC vrata Vhodna vrata

Aluminijasta vrata – Kriteriji pri izbiri so: varnost, izolativnost in estetski izgled

Pri nakupu vhodnih vrat je potrebno razmisliti o stopnji varnosti, ki nam jo zagotavljajo, o njihovi toplotni prevodnosti in seveda o njihovem estetskem videzu. Vhodna vrata ščitijo notranjost hiše pred različnimi vremenskimi vplivi in pred vlomilci. Prav tako prispevajo k celotnemu izgledu objekta, saj pri obiskovalcih ustvarijo prvi vtis o hiši. Protivlomna vrata morajo biti masivna, imeti morajo večtočkovni mehanizem zaklepanja in v notranjosti morajo biti ojačana z jeklom. Kvalitetna vrata nam lahko veliko prihranijo pri ogrevanju, saj so ravno pri stavbnem pohištvu toplotne izgube največje. Njihova toplotna izolativnost je odvisna od materialov iz katerih so izdelane, od same kvalitete proizvodnje in seveda od načina oziroma izvedbe vgradnje. Estetski videz vhodnih naj bi bil prilagojen izgledu hiše kar pomeni, da naj bi se barva vhoda ujemala z bravo oken in barvo fasade. V primeru fasade v svetlih barvah, se izbere vhodna vrata in okna v temnejši barvi in obratno. Le tako pridejo vhodna vrata do izraza. Seveda pa je poleg barve vrat pomembna tudi njihova oblika. Pri manjših hišah vam svetujemo izbiro vrat v klasični enokrilni obliki, pri večjih stavbah pa so vam na voljo tudi večja dvokrilna vhodna vrata. Dodatno lahko optično povečate velikost vhoda z obsvetlobami, ki so lahko vgrajene ob straneh vrat in nad njimi. Obsvetlobni elementi prav tako kot zasteklitev vratnih kril razsvetlijo predprostor in tako pričarajo občutek odprtosti in zračnosti. Tudi kljuke in potezala pripomorejo k estetskemu videzu vhodnih vrat.

aluminijasta vhodna vrata

Vsaka vhodna vrata, izdelana iz različnih materialov imajo določene prednosti in slabosti

Vhodna vrata so lahko narejena iz različnih materialov kot so PVC, les ali aluminij. Za najkvalitetnejša veljajo aluminijasta vrata, ki so nezahtevna za vzdrževanje. So zelo trpežna in imajo dolgo življenjsko dobo prav tako pa so odporna na vse vremenske vplive in druge zunanje dejavnike. V primerjavi z ostalimi materiali je aluminij odporen na kakršnekoli deformacije kot so sprememba barve, povešenje, zvijanje in podobno. Ker je tehnologija zelo napredovala, so v današnjem času aluminijasta vhodna vrata veliko bolj toplotno izolativna kot so bila včasih. PVC vrata so priljubljena zaradi preprostega vzdrževanja in nizke cene. Njihova pozitivna lastnost je dobra zvočna in toplotna izolativnost, slaba pa nagnjenost k deformacijam, ki so posledice krčenja in raztezanja materiala. Posledica tega je slabše tesnjenje okvirjev, ki so krivi za toplotne izgube. V primeru maksimalnega tesnjenja in nezadostnega zračenja v prostoru se lahko pojavi plesen, ki je posledica vlage in kondenza. Problem se lahko reši z različnimi načini prezračevanja in ogrevanja. Les je material, ki daje občutek topline in domačnosti. Lesena vhodna vrata so najpogostejša izbira lastnikov tradicionalnih hiš, lepo pa se podajo tudi k sodobno grajenim hišam. Imajo zelo dobro toplotno izolativnost. Vrata so lahko izdelana iz masivnega lesa ali pa so narejena iz vezanega lesa z aluminijastim vložkom in jedrom iz pene. Njihova prednost pred masivnimi modeli je v tem, da se ne krčijo in raztezajo. Les je material, ki rabi vzdrževanje, saj lahko zaradi različnih vremenskih dejavnikov spremeni izgled. Prav tako ni enostaven za čiščenje, potrebno ga je tudi periodično obnavljati.

aluminijasta vrata Pirnar

Vhodna vrata morajo nuditi dobro varnost, saj so prva obrambna linija pred vlomilci

Kar se tiče varnosti so zagotovo najboljša izbira za vašo hišo protivlomna vhodna vrata. Na podlagi raziskav, so strokovnjaki ugotovili, da se največ vlomov izvede skozi vhodna vrata. Pri izbiri protivlomnih vrat morate biti pozorni na določene karakteristike, za katere morajo biti priloženi razni certifikati. V trgovinah za široko potrošnjo običajno ne morete dobiti kvalitetnih protivlomnih vrat, ki bi ustrezale vsem varnostnim standardom. Protivlomna vrata morajo imeti večtočkovno zaklepanje in najmanj tri zaklepe. Za boljšo varnost je lahko ključavnica dodatno zaščitena še z ohišjem iz jekla, ki vlomilcem preprečuje, da bi vanjo vrtali. Dodatno je poskrbljeno za varnost tudi s kovinsko mrežo, ki je vgrajena v vratno krilo. Poleg varnosti je tudi zelo pomembna karakteristika vhodnih vrat, toplotna prehodnost.

Pri nakupu vhodnih vrat bodite pozorni na dve lastnosti: varnost in toplotna izolativnost

Ker je nakup vhodnih vrat kar zajetna investicija, je prav, da z izbiro ne hitite in da temeljito premislite kakšne so vaše želje in pričakovanja. Na trgu je zelo veliko vhodnih vrat, ki so narejene iz različnih materialov. PVC, lesena in aluminijasta vrata imajo prednosti in slabosti, na podlagi katerih se odločite, katere so za vašo hišo najbolj primerne. Zagotovo sta najpomembnejša kriterija pri izbiri, varnost in koeficient toplotne prevodnosti vhodnih vrat. Protivlomna vhodna vrata bodo poskrbela, da bo vaš dom varen pred vsiljivci kadar ste doma, v službi ali na dopustu. Vhodna vrata so v hišah prva in edina obrambna linija pred vsiljivci zato je prav, da izberete takšna, ki bodo svojo nalogo opravila sto odstotno. Toplotna prehodnost vhodnih vrat je prav tako zelo pomembna, saj so toplotne izgube največje ravno pri stavbnem pohištvu. Pred nakupom novih vhodnih vrat priporočamo, da dobro pregledate kataloge in se pozanimate pri prodajalcih glede njihovega koeficienta toplotne prevodnosti. Zagotovo imajo najboljše vrednosti lesena vrata, čeprav PVC vrata ne zaostajajo veliko. Treba je poskrbeti, da okna in vrata dobro tesnijo hkrati pa morate zagotoviti dobro zračenje in ogrevanje prostorov.