Alples kuhinje
Kuhinja

Alples kuhinje

Alples kuhinje nam zagotavljajo izdelavo po meri, v skladu z vsemi našimi željami. Okusi se razlikujejo, to pa bi moral odražati tudi naš dom in opremljenost vsakega posameznega prostora. Nekaterim ljudem je bolj všeč moderen videz, ki vsebujejo nevtralne barve in čiste linije. Odraža sodobno eleganco: lakirane površine, ergonomske prilagoditve prostora, kombinacija lesa in svetlih barv, uporaba marmorja … Kar se tiče pultov in delovnih površin se lahko odločimo za mat ali visoki sijaj finiš, seveda pa je to odvisno od končnega videza, ki ga želimo doseči. Tradicionalne kuhinje pa so, po drugi strani, bolj usmerjene v naravne materiale. Leseno pohištvo, vzorčasta keramika in rustikalna dekoracija poskrbijo, da bo prostor domač in poln topline. Odločimo se lahko tudi za kombinacijo obojega, in iz vsakega sloga vzamemo kak element, ki se nam zdi privlačen. Tako ustvarimo unikaten preplet staromodnosti in sodobnosti, in čisto svojo tradicionalno moderno kuhinjo.

Alples kuhinje

Kuhinjski otok: da ali ne?

V kolikor nam prostor dopušča, se ob nakupu ali prenovi kuhinje pogosto odločamo o tem, ali bi bilo smiselno imeti kuhinjski otok. Gre za relativno sodobno idejo, ki je naši predniki niso poznali. Odkar pa kuhinje postajajo večje in na priljubljenosti pridobiva tudi koncept odprtega prostora v našem domu, postajajo otoki vedno bolj priljubljeni. Vidimo jih lahko tudi v skoraj vsaki družinski televizijski nadaljevanki. Prednosti je veliko: pridobimo na dodatnem prostoru za delo in shranjevanje, preoblikujemo videz celotne kuhinje, med pripravljanjem hrane se bomo lahko prosto pogovarjali z ostalimi družinskimi člani v sobi in jim ne bomo obračali hrbta, prav tako bomo lahko z enim očesom popazili na majhne otroke … Slabost otoka je v dodatnem strošku, ki ga na začetku predstavlja. Prav tako lahko zmoti funkcionalnost celotne kuhinje in enostavnega premikanja v klasičnem trikotniku pomivalno korito – delovna površina – hladilnik. Če dobro premislimo o svojih navadah in se posvetujemo s strokovnjaki, pa bomo lahko izbrali tako postavitev, ki nas ne bo ovirala, temveč nam bo prinesla vse prej omenjene prednosti. Kuhinjski otoki tudi ne rabijo biti podolgovati, kakršnih smo najbrž vajeni in jih najpogosteje vidimo. Odločimo se lahko za obliko v črki L ali drugo postavitev, če bi nam in našemu prostoru to bolj ustrezalo.

Kakšne naj bodo barve sten v kuhinji?

Na splošno velja pravilo, da se svetli odtenki bolj podajo v manjše prostore, saj jih optično zvečajo. Pri večjih prostorih imamo več svobode in se lahko odločimo tudi za temnejše barve sten ter smo na splošno bolj drzni. Na tem mestu je potrebno poudariti to, da moramo pri odločitvi upoštevati tudi ostale uporabljene materiale (npr. marmorne pulte, lesena tla) in barvo omaric, bele tehnike in raznih dodatkov. Tako bomo ustvarili celovito barvno paleto in poskrbeli, da se bodo posamezni elementi med seboj skladali ter dopolnjevali. Kar se tiče sten, imamo več možnosti kot si morda mislimo. Z uporabo kamna lahko dosežemo tako luksuzen kot rustikalen videz. Še ena možnost so tapete, ki jih sicer ne asociiramo toliko s kuhinjami, a so vseeno lep okras. Na tržišču prav tako obstajajo številne take, ki so trpežne in enostavne za čiščenje. Drugi materiali so še vinil, les in pa seveda keramične ploščice, ki so že skorajda stalnica. Ni nujno, da se odločimo le za eno barvo, saj je izbira velika. Prostor lahko poživimo z grajenjem mozaikov ali z le eno samo živo obarvano steno, ki služi kot kontrast drugim v nevtralnih tonih.

Barve sten v kuhinji

Široka ponudba kuhinjske opreme v salonu kuhinj Alples

V salonu kuhinj si lahko ogledamo številne modele in tipsko pohištvo. Že pred obiskom si je smiselno prelistati kak katalog in vsaj v grobem ugotoviti, kaj iščemo oziroma česa si želimo. Tako ne bomo po nepotrebnem zgubljali časa z ogledom kuhinj, ki nam zaradi svojih lastnosti že na začetku sploh ne odgovarjajo. Izbira v salonu je široka in pokriva tako klasično kot moderno estetiko, ter kombinacijo obojega. Ogledamo si lahko osnovne elemente za kuhinje in pa tudi velik nabor posebnih elementov: odprti regali, mize, dodatki za shranjevanje pribora in tako naprej. Ob pogovoru z izkušenimi svetovalci bomo lažje ugotovili, kaj je za nas in naš dom najbolj primerno. Naslednji korak je 3d izris, s pomočjo katerega si bomo svojo (bodočo) kuhinjo ogledali tudi v živo na ekranu, in se dokončno odločili o nakupu. Vedno je dobro, da si za premislek vzamemo dovolj časa in med sabo primerjamo različne ponudbe, že zlasti ko kupujemo dražje izdelke. Nakup predstavlja dolgoročno investicijo, ki je ne smemo obžalovati.